Volgens Pachtwet kan er slechts van een pachtovereenkomst gesproken worden, wanneer en voldaan is aan enkele essentiële voorwaarden. In elk geval gaat de verpachter de verbintenis aan om het tijdelijk genot van zijn landeigendom af te staan aan de pachter OF de verpachter verhuurt zijn eigendom aan de pachter OF de verpachter kent de pachter het vruchtgebruik toe van zijn eigendom.
Een pachtovereenkomst kent volgende essentiële voorwaarden:
Er kan slechts sprake zijn van een pacht indien de ene partij zijn landeigendom (gebouwen/gronden) verhuurt aan een andere partij. Dit betekent dat de verhuurder (= de verpachter) een goed tijdelijk ter beschikking stelt van een andere persoon (=pachter) tegen betaling van een bepaalde prijs.
Een kosteloos gebruik van een landeigendom kan geen pacht uitmaken. Er zal dus een pachtprijs bedongen moeten worden in de pachtovereenkomst. De pachtprijs kan in geld worden betaald, doch is het ook mogelijk dat de pachter in natura betaalt. Bovendien zijn de pachtprijzen wettelijk beperkt.
Het is dus zeer belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de te betalen prijs.
De Pachtwet zal slechts toepasselijk zijn als de gepachte onroerende goederen hoofdzakelijk aangewend worden voor de exploitatie van een landbouwbedrijf.
Het 'landbouwbedrijf' wordt aanzien als een goed dat wordt geëxploiteerd met het oog op het voortbrengen van land- of tuinbouwproducten die in hoofdzaak bestemd zijn voor de verkoop. Deze definitie is zeer ruim en omvat alle nieuwe teelmethodes en activiteiten van land- of tuinbouw.
Deze exploitatie kan zowel in hoofd- als bijberoep gebeuren.
Even breed betreft het begrip 'onroerende goederen': o.a. gebouwen, stallen, gronden, serres, de bedrijfswoning, …
Met 'hoofdzakelijk' wordt bedoeld dat de hoofdbestemming van de gronden/gebouwen gelegen is in de land- en tuinbouw.
Wanneer de eigenaar ten voordele van een derde een vruchtgebruik vestigt, onder levenden en voor een bepaalde duur, dan valt deze overeenkomst eveneens onder het toepassingsgebied van de Pachtwet.
Eerst en vooral voorziet de Pachtwet zelf in enkele overeenkomsten die uitdrukkelijk uitgesloten zijn:
Opgelet, de Pachtwet biedt aan de pachter steeds de mogelijkheid om door alle middelen van bewijs aan te tonen dat er sprake is van pacht, ook al bestaat er een “andersluidend" geschrift.
+32 89 32 23 00
Grotestraat 122
B-3600 Genk
+32 89 46 15 62
Bocholterstraat 14
B-3960 Bree