Iemand die zich schuldig maakt aan het binnendringen, bezetten of het verblijven in een bewoond pand zonder toestemming van de bewoner(s), riskeert voortaan een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en een geldboete. Dit betekent dat de politie voortaan kan overgaan tot arrestatie van de kraker waarna hij/zij ter beschikking kan worden gesteld van het Parket en/of de onderzoeksrechter.
Iemand die zich schuldig maakt aan het binnendringen, bezetten of het verblijven in een onbewoond pand zonder toestemming van de bewoner, riskeert voortaan een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en een geldboete. Dit betekent dat de politie niet kan overgaan tot arrestatie. In dit geval kan de procureur des Konings, na een klacht van de bewoner(s) en na de kraker(s) te hebben gehoord, een bevel tot ontruiming geven. Dit bevel tot ontruiming moet op een zichtbare plaats worden aangeplakt aan het betrokken goed waarna de krakers over een termijn van 8 dagen beschikken om het pand te verlaten. De krakers kunnen wel beroep aantekenen tegen het bevel tot ontruiming bij het vredegerecht dat vervolgens binnen de 10 dagen moet beslissen. Gedurende deze periode wordt het bevel tot ontruiming geschorst en kan het niet ten uitvoer worden gelegd. Indien de kraker geen beroep aantekent en evenmin een gevolg geeft aan het bevel tot ontruiming, riskeert hij een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar en een geldboete.
Naast de hierboven geschetste mogelijkheid voor de procureur des Konings om een bevel tot ontruiming te geven, beschikt u als bewoner van een gekraakt (bewoond of onbewoond) pand ook over de mogelijkheid om u te wenden tot de vrederechter om de uithuiszetting te vragen van de kraker(s). De wetgever heeft deze procedure uitgewerkt in de nieuwe artikelen 1344novies tot 1344duodecies van het Gerechtelijk Wetboek waarbij er onder meer wordt voorzien in een snellere afhandeling van de procedure tot uithuiszetting dan voorheen het geval was.
+32 89 32 23 00
Grotestraat 122
B-3600 Genk
+32 89 46 15 62
Bocholterstraat 14
B-3960 Bree